Hlavní obsah

Rusko poplašila Korea, zvýšilo bojovou připravenost na Dálném východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko na Dálném východě uvedlo své síly do pohotovosti. Důvodem je znepokojení ze situace na Korejském poloostrově, kde vzrůstá vojenské i politické napětí. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na prohlášení šéfa ruského generálního štábu Nikolaje Makarova.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov

Článek

"Není pochyb, podnikli jsme opatření ke zvýšení bojové připravenosti našich sil," řekl podle agentury Interfax náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov. Podle jeho slov ruská armáda i nadále situaci monitoruje.

Vyjádření náčelníka generálního štábu přichází den poté, co ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl svému severokorejskému partnerovi, že Moskva je vážně znepokojena nárůstem vojenského a politického napětí na Korejském poloostrově.

Po pondělním jednání Lavrova se severokorejským ministrem Pakem Ui-džonem Rusko důrazně upozornilo severokorejský režim na neudržitelnost ozbrojených útoků proti jižnímu sousedovi a varovalo ho před další eskalací jeho jaderného programu. Nad celkovým chováním Severní Koreje pak Rusko vyjádřilo "hluboké znepokojení".

Rusko, jež se Severní Koreou hraničí, uvedlo, že je také znepokojeno severokorejskými jadernými a raketovými zkouškami. Ke zmírnění napětí kolem poloostrova podle Moskvy také nepřispívají společná vojenská cvičení Spojených států a Jižní Koreje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám