Hlavní obsah

Po dvou zásazích taserem zahynul v Paříži mohutný Malijec

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Přistěhovalec z Mali zemřel v úterý v Paříži po dvou zásazích taserem. Jde o další úmrtí připsané zbrani, které má ochromovat, vyžádala si však už desítky lidských životů. Francouzská police ale tvrdí, že v tomto případě bylo použití oprávněné, neboť podle BBC Malijec zaútočil na policisty kladivem.

Článek

Policisté byli v úterý ráno přivoláni k hádce na pařížském předměstí Colombes. Účastnil se jí Malijec, který v zemi pobýval nelegálně. Když po něm chtěli muži zákona doklady, rozzuřil se, popadl kladivo a zranil čtyři policisty, kteří se ho snažili zadržet.

Porti mohutnému Malijci, který měl podle policistů nadváhu, strážci pořádku použili hned několika donucovacích prostředků - obušku, slzného plynu a taseru, z něhož na něj dvakrát vypálili.

Zneškodněného Malijce zadrželi, když ho ale vyváděli z domu, tak se zhroutil poté, co vystoupil z výtahu. Zdravotníci ho už nedokázali přivést k životu.

Ministr vnitra Brice Hortefeux policisty hájí: „Už z prvních zpráv to vypadá tak, že policisté čelili agresi a násilí ze strany tohoto muže a byli nuceni použít elektrického paralyzéru.“ Prokuratura přesto nařídila vyšetřit případ úmrtí muže.

I ve Francii vyvolává použití taseru rozpaky a protesty ochránců lidských práv. OSN jejich použití označuje za mučení.

Řiditel společnosti SMP Technologies, která distribuuje tasery ve Francii, řekl agentuře AFP: „Jenom pitva může určit, zda náš paralyzér zavinil jeho smrt.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám