Hlavní obsah

Kolem vraždy právníka Valka se množí dohady, mohlo jít o loupež

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Limbach

V případě smrti prominentního slovenského právníka Ernesta Valka se mohlo jednat o loupežnou vraždu. Deník Nový čas tvrdí, že s touto verzí pracuje také policie. Kriminalisté našli při prohlídce Valkova domu v obci Limbach zbraň a klíč od bezpečnostní schránky v bance.

Foto: Jana Mišauerová , ČTK

Ernest Valko

Článek

Valko měl sejf v pobočce Československé obchodní banky na Lehockého ulici v Bratislavě. Banku údajně navštěvoval několikrát týdně. Kriminalisté našli v sejfu peníze a dokumenty.

„Valko chodil do banky několikrát do týdne, někdy ve společnosti dcery Jany. Choval se dost odměřeně,“ uvedl klient banky, který zde má rovněž bezpečnostní schránku.

Druhý den po vraždě navštívili banku policisté, snímali otisky prstů z trezoru a vzali je také všem zaměstnancům pobočky. Při druhé prohlídce domu našli policisté zbraň, z níž však podle expertízy nebyla smrtící kulka vystřelena.

Motivu loupežné vraždy údajně napovídá také trik s acetonem, který pachatelé vylili do klimatizace domu. Zápach acetonu měl donutit právníka, aby otevřel okna nebo dveře. Tato látka zároveň spolehlivě zničí veškeré pachové stopy. Valko si při posledním telefonátu s kolegyní stěžoval na zápach acetonu a uvedl, že jde otevřít dveře. V Bratislavském kraji už k podobným loupežím došlo.

Policie nadále nevylučuje ani nájemnou vraždu. Tomu by mohl nasvědčovat nález svázané mrtvoly v ohořelém automobilu v bratislavské části Devínska Nová Ves. Podle některých indicí se mohlo jednat o tělo vraha, kterého se někdo zbavil dřív, než ho objevila policie.

Bývalého předsedu federálního Ústavního soudu zastřelili 8. listopadu v jeho domě v obci Limbach nedaleko Bratislavy.

Reklama

Související články

Valko dostal údajně ránu jistoty do hlavy

Prominentní právník Ernest Valko byl údajně usmrcen dvěma střelami. Jedna ho měla trefit do srdce a druhou do hlavy. Ve čtvrtek to uvedl deník Plus jeden deň....

Výběr článků

Načítám