Hlavní obsah

Francouzská vláda padla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přijal v sobotu demisi premiéra Françoise Fillona a jeho vlády. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na prezidentskou kancelář. Stalo se tak před plánovanými změnami v kabinetu, které se očekávají již několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Francois Fillon

Článek

Sarkozyho kancelář demisi přijala. Podrobnosti zatím nejsou známé. Fillonův vůz ale byl vidět v sobotu před Elysejským palácem.

Sarkozy v červnu uvedl, že plánuje změny ve vládě po reformě důchodového systému. Ve středu byl přijat nový zákon, kterým se posouvá odchod do důchodu z 60 na 62 let.

Agentura AP spekuluje, že výměna kabinetu má umožnit Sarkozymu, aby obhájil prezidentské křeslo v roce 2012. Současná vláda byla velmi nepopulární právě kvůli snaze prosadit důchodovou reformu a škrty v sociální sféře. Sarkozy má nejnižší popularitu od svého zvolení v roce 2007

Zatím není jasné, jak budou velké změny ve vládě, které by mohly být oznámeny už v pondělí. AFP považuje za téměř jisté, že se Fillon opět stane premiérem. Stejně tak se počítá s odchodem z vlády ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, jediného levicového člena kabinetu, a jeho nahrazením Christine Lagardeovou, která nyní řídí resort hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám