Hlavní obsah

NATO má zájem o vstup Gruzie, ocenilo její oběti v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v pátek potvrdil, že NATO má zájem o vstup Gruzie o aliance. Uvedl to při příležitosti otevření kanceláře aliance v Tbilisi, v den kdy bylo ohlášeno, že v Afghánistánu padli čtyři gruzínští vojáci.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Nejvíce vojáků mají na svědomí nastražené nálože a miny.

Článek

„Severoatlantická aliance si velmi cení partnerství s Gruzií i jejího příspěvku k operacím NATO v Afghánistánu,“ řekl Rasmussen a dodal: „Rozhodnutí NATO o případném členství, jak bylo vyjádřeno na bukurešťském summitu, zůstává v platnosti.“ Přijato přitom bylo ještě před konfliktem Ruska a Gruzie kvůli Jižní Osetii.

Gruzie, která se bojů účastní od roku 2004, i když není členem NATO, má v Afghánistánu 925 vojáků, z nichž většina slouží v nejnebezpečnější provincii Hílmand na jihu země.Gruzie se snaží takto dokázat, že by byla hodnotným členem aliance, která ji zatím nepřijala, do NATO nemohou vstoupit země, které nemají jasné hranice.

V pátek Gruzie oznámila smrt čtyř svých vojáků v Afghánistán. Čtyři její vojáci včetně plukovníka zahynuli při explozi miny. Potvrdilo to gruzínské ministerstvo obrany.

Nejkrvavější rok

Na jihu zabil výbuch nastražené bomby i další dva vojáky NATO. Jejich národnost a bližší podrobnosti zatím NATO nesdělilo. V průměru letos v Afghánistánu umírají dva spojenečtí vojáci každý den.

Na severovýchodě země v provincii Kunar slavily úspěch jednotky NATO a afghánské armády. Zabily nejméně 15 povstalců. Podle páteční zprávy se jednotkám NATO v září podařilo zadržet 438 předpokládaných povstalců a 114 dalších bylo zabito.

Reklama

Výběr článků

Načítám