Hlavní obsah

Íránský diplomat chce ve Finsku azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Íránský tajemník velvyslance ve Finsku Hosejn Alizadeh hodlá ve Finsku požádat o politický azyl. Alizadeh to řekl v pondělí po odchodu z ambasády finským médiím. Jako důvod uvedl, že nemůže akceptovat "podvod v prezidentských volbách" z roku 2009, kdy byl nehledě na masové protesty potvrzen v úřadu dosavadní šéf státu Mahmúd Ahmadínežád.

Článek

Alizadeh je letos již druhým íránským diplomatem v Evropě, který opustil svůj post pro nesouhlas s tím, jak íránská vláda potlačila masové protesty přívrženců opozice v souvislosti s prezidentskými volbami. V lednu odešel íránský konzul Mohammad Rezá Hejdarí ze svého úřadu v Oslu, Norsko mu následně poskytlo politický azyl.

Hejdarí tehdy řekl, že očekává, že jeho příkladu budou následovat v příštích měsících další íránští diplomaté.

Střety íránských bezpečnostních sil s přívrženci opozice v Teheránu si vyžádaly desítky lidských obětí. Masové protesty byly namířeny proti výsledkům loňských prezidentských voleb, v nichž opět zvítězil Mahmúd Ahmadínežád. Opozice označila výsledky za zmanipulované a její stoupenci vyrazili do ulic. Jen během prosincového vyvrcholení protestů zahynulo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám