Hlavní obsah

Maďarští extremisté chtějí zřídit tábory pro zločince a Romy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Měsíc před komunálními volbami v Maďarsku začala extremistická strana Jobbik propagovat svůj program „krátkodobého řešení cikánské otázky“, jehož součástí je zřízení „zón veřejného pořádku“ pro zločince. V táborech by byli umístěni především nepřizpůsobiví Romové i s rodinami, nezastírá Jobbik. Opoziční socialisté tyto plány přirovnali k nacistickým koncentračním táborům z období druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Předseda strany Jobbik Gábor Vona

Článek

Návrhy Jobbiku odsoudil také vládní FIDESZ premiéra Viktora Orbána. “Nepotřebujeme ghetta, ale přísné zákony a silnou policii,“ uvedl FIDESZ ve svém prohlášení.

Do zón by se podle návrhu extremistů mohli deportovat lidé na základě policejního rozhodnutí. Zóna by byla hlídaná policisty a nově vzniklým četnictvem, které by nahradilo rozpuštěnou Maďarskou gardu. Přes den by ji mohli lidé opustit pouze se speciálním povolením a po desáté hodině by v zóně platil zákaz vycházení.

Velkým propagátorem této myšlenky je europoslanec Szegedi. První vzorová zóna by podle Szegediho měla vzniknout u města Miškolc na severovýchodě Maďarska. V této části země je největší koncentrace Romů a Jobbik tam má největší šance na úspěch v komunálních volbách.

„Pokud komise místního úřadu zváží, že dotyční neohrožují veřejný pořádek, účastní se veřejně prospěšných prací a jejich děti chodí řádně do školy, tak jim umožní návrat do civilizované společnosti. Ti, kteří nebudou ochotni vyhovět společenským očekáváním, mohou strávit v zónách i celý život,“ cituje europoslance deník Népszabadság.

Předseda strany Gábor Vona tvrdí, že pštrosí politika založená na korektnosti vůči sedmisettisícové komunitě maďarských Romů nikam nevede. „Dvacetileté úsilí o integraci Romů zkrachovalo a nastal čas pro segregaci. Potřebujeme nová řešení, pokud chceme předejít občanské válce,“ cituje Vonu agentura MTI.

Reklama

Výběr článků

Načítám