Hlavní obsah

Švédskou princeznu vyšetřují kvůli korupci

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská korunní princezna Victoria (33) a její manžel Daniel (36) čelí šesti trestním oznámením kvůli líbánkám prožitým na jachtě a nepřiměřeným drahým svatebním darům.

Foto: Reuters

Švédská korunní princezna Victoria s manželem Danielem Westlingem

Článek

„Převzali jsme šest podnětů kvůli možnému úplatkářství. O jejich autorech se nebudeme zmiňovat. Rozhodnutí, zda se budou vyšetřovat, ještě nepadlo. Případem se budu zabývat až příští týden,“ sdělil Gunnar Stetler, hlavní prokurátor Národního protikorupčního úřadu, listu Expressen. Připomněl, že princezna jako veřejná osoba „nesmí přijmout dary v tak velké hodnotě“.

Po „svatbě století“ na sklonku června odletěli novomanželé soukromým letounem na týdenní líbánky na Tahiti v tichomořské Francouzské Polynésii. K dispozici měli luxusní jachtu. Náklady činily několik miliónů švédských korun, poznamenal list Aftonbladet, podle nějž letoun i jachtu vlastní švédský miliardář Bertl Hult (68), třetí nejbohatší Švéd. Pobyt dvojici věnoval jako svůj svatební dar. Švédská média vznesla otázku, jakou protislužbu Hult od královského dvora, nebo i od švédského státu, očekává.

Dvůr obvinění odmítl. „Nešlo o oficiální záležitost, ale o svatební dar dlouholetého rodinného přítele,“ uvedl v prohlášení.

Na švédského krále Carla XVI. Gustafa, otce princezny, se vztahuje imunita. Stetler má zjistit, zda se imunita týká i následnice trůnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám