Hlavní obsah

Německá vláda chce prodloužit životnost jaderných elektráren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vládní koalice chce prodloužit životnost jaderných elektráren v zemi v průměru o 14 let. V pondělí to uvedl týdeník Der Spiegel. Podle něj by starší zařízení měla být vyřazena z provozu dříve, zatímco novější elektrárny by byly využívány déle. Deník Süddeutsche Zeitung napsal, že příští rok by mohly být uzavřeny dva nebo tři reaktory výměnou za delší fungování novějších bloků.

Článek

Podle Spiegelu prosazuje čtrnáctiletou variantu skupina koaličních politiků působících v parlamentu, na ministerstvu průmyslu a ve spolkových zemích Bádensko-Württembersko a Bavorsko spolu s energetickými koncerny. Staví se tak proti záměrům německého ministra životního prostředí Norberta Röttgena, který je zastáncem pouze mírného prodloužení využívání jádra o maximálně čtyři až osm let, tedy nejdéle do roku 2030.

Jakékoli prodlužování životnosti jaderných zařízení za limit stanovený dřívější vládou sociálních demokratů a Zelených odmítá opozice.

Kabinet kancléře Gerharda Schrödera před deseti lety rozhodl postupně odstavit všechny německé jaderné elektrárny z provozu. Ty nejstarší by měly skončit do dvou let, ty nejmodernější mají přestat dodávat elektřinu do sítě v roce 2022. Současná středopravá koalice křesťanských demokratů a liberálů ale prosazuje oddálení odklonu od využívání jaderné energie.

Mluví se o kompromisu

Konečné slovo, kdy by se tak mělo stát, má padnout na konci září, kdy by měla být dokončena nová energetická koncepce vlády.

Podle Süddeutsche Zeitung vzniká ve vládě kompromis. Na základě přísnějších bezpečnostních předpisů pro současných 17 jaderných reaktorů by byly dva nebo tři už příští rok odstaveny, zatímco ostatní by mohly další roky fungovat. Jak dlouho a které bloky by padly za oběť, zůstává stále otevřené. Dokonce by konečný termín uzavření posledních elektráren vůbec nemusel být stanoven a mohl by záviset na bezpečnosti jednotlivých zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám