Hlavní obsah

Pochody protestantů v Severním Irsku skončily násilím, zraněno bylo 82 policistů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Divokou noc zažilo severní Irsko. Pochody oranžistů sice proběhly klidně, ale noc opět skončila násilím. Během dvou nocí bylo zraněno 82 policistů, uvádí BBC. Protestující házeli na policisty cihly, kameny, láhve, Molotovovy koktejly a dokonce i běžnou bombu. Nejhorší situace byla v Ardoyne na severu Belfastu, kde byla nasazena vodní děla a vypáleno 70 gumových projektilů, které zranily dvě osoby.

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Belfastu - hořící auta a desítky zraněných policistůVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Jedna policistka tam skončila v nemocnici s úrazem hlavy, když ji zasáhl kus zdiva. Další policisté byli napadení zápalnými lahvemi.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Mladý nacionalista háže Molotovův koktejl.

Nepokoje zažily také Belfats, Lurgan, Armagh a Co Armagh. V Londonderry mladíci zapálili policejní auto za pomoci Molotovova koktejlu. Vypáleno na auto bylo taky pět střel, střelec ale unikl, uvedla televize SkyNews.

V Belfastu se pokoušeli prostestující lidé oslepit policisty pomocí zeleného laseru.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Nacionalisté zapálili policejní auto v Ardyone.

Situace v noci na úterý byla horší než v předvečer oranžistických pochodů, které se konají 12. července, zraněno bylo 55 strážců pořádku.

Foto: Cathal McNaughton, Reuters

Vodní dělo použité proti nacionalistovi který hodil zápalnou láhev v Ardyone.

Pochody oranžistů připomínající vítězství v Bitvě u Boyne z roku 1690. Nacionalisté je považují za urážlivé, zatímco protestanti tvrdí, že mají právo oslavovat vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám