Hlavní obsah

Srbsko nabízí Albáncům výměnu území

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbsko je ochotno vzdát se části svého území obývaného Albánci výměnou za převzetí severní části Kosova, kde dominuje srbské obyvatelstvo. Napsal to o víkendu srbský deník Blic s odvoláním na diplomatické zdroje v Bělehradu.

Foto: Profimedia.cz

Muž se srbskou vlajkou v Kosovské Mitrovici

Článek

Za tři jihosrbská města a jejich okolí osídlená 60 tisíci Albánci – Preševo, Bujanovac a Medvedja – by vyměnilo severovýchod Kosova, obývaný převážně Srby, s metropolí Kosovská Mitrovica. Oba regiony označují pozorovatelé za neuralgické body a zdroje případného ozbrojeného konfliktu v této oblasti Balkánu.

Návrh se podle Blicu zamlouvá USA i EU, velkým příznivcům odtržení Kosova od Srbska. Nezávislost této bývalé jihosrbské provincie dosud po více než dvou letech uznalo 69 z téměř dvou stovek členských států OSN.

Evropský parlament minulý týden v rezoluci nepřímo kritizoval členské státy EU, které Kosovo dosud neuznaly (Řecko, Španělsko, Kypr, Rumunsko a SR). Dokument předložila rakouská europoslankyně Ulrike Lunatscheková a podpořil ho český eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. „Přivítali bychom uznání nezávislosti Kosova všemi členskými státy EU,“ stojí v rezoluci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám