Hlavní obsah

Tyrolsko zachvátila zlatá horečka

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až groteskních rozměrů nabývá „zlatá horečka“, která v těchto dnech propukla v poblíž tyrolské obce Ebbs v těsné blízkosti hranic s Bavorskem. Snílkové a dobrodruzi z celého Rakouska a jižního Německa pročesávají jeden z tamních lesů o rozhoze 15 hektarů, kde německý defraudantský finanční poradce Augustin G. před jistou dobou údajně zakopal pět miliónů eur (129 mil. Kč).

Foto: Profimedia.cz

Tyrolská obec Ebbs

Článek

Hon za pokladem propuknul poté, co dva soukromí detektivové médiím řekli, že pachatel nepředal tašky s ukradenými milióny mafii, jak vypověděl v procesu v roce 2002, ale zahrabal je prý v lesích na rakousko-německém pomezí.

Zlatokopecké šílenství ještě více nabralo na obrátkách, když jeden z vyšetřovatelů vypustil do místního deníku Tiroler Zeitung spekulaci, že nejde možná jen o pět, nýbrž o dvacet miliónů eur. Při pomyšlení, že nálezné činí deset procent, jde pro hledače o lákavou příležitost.

Důvěryhodnost dodává všem dohadům skutečnost, že jistý amatérský archeolog v tyrolských lesích před osmi lety náhodou objevil kufr se 120 tisíci eur a dokumenty, díky nimž se kriminalisté dostali Augustinu G. na stopu.

Starosta je zájmem o obec potěšen

„Ano, jsou tam a kopou,“ potvrdil nájezd hledačů starosta Ebbsu Josef Ritzer agentuře APA. On sám se tím prý spíš baví a nevěří příliš, že se v tamních lesích skutečně nějaké peníze byly. Nedovede si ale představit, co by nastalo, kdyby některý z hledačů přece jen něco našel. To by prý vyvolalo hysterii.

V každém případě je Ritzer rád, že se zvedl zájem o jeho obec, kde žije asi 5100 obyvatel. A s ním i podnikatelé v turistické branži, kteří se už začali předhánět v nabídkách na krátkodobé pobyty. K mání jsou například speciální „zlatokopecké paušály“ zahrnující tři noclehy a pěší výlety skrz zmíněný les.

Zásoby narychlo doplnili i prodejci map a příležitost vycítili i obchodníci s lopatami a krumpáči, jejichž plakáty s nabídkami lze vidět i na lesních stromech. „Obzvláště vhodné pro hledání pokladů a nyní v akci,“ slibuje jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám