Hlavní obsah

Hitler měl ve vězení uvolněný režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Adolfu Hitlerovi se ve vězení ve dvacátých letech dostalo zvláštního zacházení. Směly ho navštívit stovky lidí, někdy dokonce bez dozoru. Bylo mezi nimi 30 až 40 osob, s nimiž Hitler oslavil své 35. narozeniny. Vyplývá to z nově objevených dokumentů vězeňské služby u Mnichova, kde byl ještě před nástupem k moci držen.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

Na 500 dokumentů z věznice Landsberg nedávno nalezl 55letý muž z Norimberku v pozůstalosti po svém otci, který údajně záznamy koupil v sedmdesátých letech na bleším trhu. Papíry našel mezi knihami o první světové válce, uvedl Werner Behringer z aukční síně v bavorském Fűrthu, kde se budou dokumenty příští měsíc dražit. Prodejce si podle něj přeje zůstat utajen.

„Jeho otec zřejmě nevěděl, co má,“ doplnil Behringer pro agenturu AP. Podle odborníků se zdají být dokumenty, jejichž vyvolávací cena je 25 000 eur (přes 640 000 korun), pravé.

Hitler skončil ve věznici Landsberg po nezdařeném puči na konci roku 1923. K moci se dostal až o deset let později, když byl jmenován říšským kancléřem. Za pokus o převzetí moci v Mnichově dostal trest pět let za mřížemi, nakonec tam ale strávil devět měsíců. Ve vězení napsal svou knihu Mein Kampf.

Z nově objevených až 400 návštěvních karet vyplývá, že měl uvolněný režim. Navštívily ho stovky lidí, mezi nimi válečný hrdina generál Erich Ludendorff, který neměl dozor a směl zůstat, jak dlouho chtěl. Devatenáct dní po odsouzení Hitler 20. dubna 1924 slavil ve věznici 35. narozeniny. Oslavit je za ním přišlo 30 až 40 lidí.

Reklama

Související články

Hitlerovy skici jdou do dražby

Britská aukční síň v polovině dubna nabídne zájemcům skici někdejšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které v roce 1908 jako mladík předložil vídeňské...

Stalin dvakrát odvolal atentát na Hitlera

Bývalý sovětský vůdce Josif Stalin měl nejméně dvě šance dát zabít nacistického předáka Adolfa Hitlera, ale plány zrušil. Bál se, že by pak Německo uzavřelo...

Výběr článků

Načítám