Hlavní obsah

V Kyrgyzstánu uprchlo před násilím 400 000 lidí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Mezinárodního výboru červeného kříže (MVČK) panuje na jihu Kyrgyzstánu humanitární krize. Před násilím opustilo své domovy na 400 000 lidí. Nejnovější oficiální bilance udává 191 obětí nepokojů, podle vlády jich ale bude spíše kolem dvou tisíc.

Článek

Do nejvíce postiženého města Oš přicestovala v pátek předsedkyně prozatímní vlády Roza Otunbajevová a slíbila jeho obnovu, uvedla BBC. „Přijela jsem se, abych to tu sama viděla a slyšela z první ruky, co se tu událo. Uděláme všechno, abychom obnovili město.“ Během návštěvy na jihu země má hovořit s místními vůdci a také se podívat do nemocnice.

Otunbajevová sama přiznala, že oficiální počet 191 obětí může být podhodnocený. Listu Kommersant sdělila, že by se „oficiální čísla měla vynásobit deseti“ a obětí může být na 2000. Důvodem je, že mnoho muslimských rodin pohřbívá své mrtvé hned.

Z domovů uprchlo asi 300 000 lidí, a dalších 75 až sto tisíc uteklo do sousedního Uzbekistánu, odkud ale už byly hlášeny násilné útoky včetně znásilňování. MVČK varuje, že uprchlíkům se nedostává ani základních potravin. Asi 40 000 nemá ani nouzové přístřeší.

Příčina násilí zůstává tajemstvím

Zatím se jen spekuluje, co vyvolalo etnické násilí na jihu země mezi Uzbeky a Kyrgyzy. Vláda z něj viní bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který má na jihu země mnoho příznivců. Mnozí upozorňují, že útoky byly dobře zorganizovany. Podle některých pozorovatelů šlo o cílený pogrom. Panuje také podezření, že násilí mohlo být financováno narkomafií, jejíž někteří představitelé měli údajně blízko k Bakijevovi.

Využito ale mohlo být i toho, že usedlí Uzbekové jsou bohatší než kočovní Kyrgyzové. Uzbekistán je obilnicí oblasti. Uzbekům také patří mnoho obchodů.

Během týden trvajících střetů Uzbekové hrozili, že vyhodí do povětří zásobník ropy u Oše, k němuž zablokovali přístupovou cestu.

Reklama

Související články

Kyrgyzská vláda dala rozkaz střílet do lidí

Kyrgyzská prozatímní vláda nařídila v noci na neděli částečnou mobilizaci a dala rozkaz ozbrojeným silám střílet, pokud to bude nutné k zastavení etnického...

Výběr článků

Načítám