Hlavní obsah

Papež psal Rooseveltovi, aby spojenci nebombardovali Řím

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež Pius XII. osobně žádal amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta, aby spojenci ušetřili Řím ničivých vzdušných úderů. Pokoušel se o to opakovaně, naposledy v dopise objeveném po desetiletích v držení společenství Kolumbovi rytíři, které za války zprostředkovávalo styky Washingtonu s Vatikánem.

Článek

List bude součástí plánované výstavy, která v Římě připomene 90 let trvající partnerství města se společenstvím založeným v roce 1882 v americkém státě Connecticut, připomenul deník The Daily Telegraph.

Papež v dopise z 30. srpna 1943 uvádí, že Itálie je oslabená a spojencům nebude příliš vzdorovat. Upozornil, že už bylo zničeno množství vzácných památek a kostelů a dodal, že doufá, že nebudou ničeny další.

Nebylo to poprvé, co Pius XII. Rooseveltovi napsal. Předtím tak jednou učinil v červnu. Americký prezident odpověděl, že útoky na Itálii jsou omezené a spojenci se snaží útočit na vojenské cíle a vyvarovat se obětí mezi civilisty. Dodal, že v případě potřeby náletů byli příslušníci letectva poučeni, aby nebombardovali Vatikán. Zda a jak odpověděl na nově objevený dopis, není známo.

Údery britských a amerických sil na město začaly 16. května 1943. Papež Rooseveltovi podruhé napsal po jednom z nejničivějších náletů z 19. července, kdy město bombardovalo více než 500 letadel. Neuspěl zcela - bombardování pokračovalo do roku 1944, ovšem už nikdy v takovém rozsahu.

Itálie sice podepsala se spojenci příměří v září 1943 po sesazení diktátora Benita Mussoliniho, ale Řím byl od Němců osvobozen až v červnu 1944.

Reklama

Související články

Vatikán zpřístupní dokumenty z války

Vatikán otevře badatelům archiv s dokumenty z doby druhé světové války, kdy podle kritiků papežský stolec neudělal nic pro záchranu perzekvovaných Židů. Podle...

Výběr článků

Načítám