Hlavní obsah

Německo by mohlo mít první prezidentku

Právo, Novinky, vpl, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá média po nečekané pondělní rezignaci hlavy státu Horsta Köhlera na uprázdněný post favorizují ministryni práce a sociálních věcí Ursulu von Leyenovou, členku Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Von Leyenová by byla první německou prezidentkou, kdyby ji Merkelová navrhla a zákonodárci nominaci schválili.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně práce a sociálních věcí Ursula von Leyenová

Článek

Dvaapadesátiletá von Leyenová, matka sedmi dětí, působí ve vládě Merkelové od roku 2005 a je považována za pragmatičku. Některé německé zdroje dokonce uvádějí, že jí Merkelová dávala v roce 2004, tehdy ještě jako šéfka nejsilnější opoziční strany, neúspěšně přednost před navržením Köhlera.

„Teď se zdá, že i špičky CDU se kloní k tomu vyslat do klání tentokrát ženu. Leyenová je oblíbená, rozhodná a čestná, nepatří však mezi brilantní řečníky,“ uvedla německá televize ZDF.

Podle agentury DAPD von Leyenovou podporuje nejen CDU, ale i sesterská strana v Bavorsku CSU. Další koaliční partner, svobodní demokraté, se prý ještě nerozhodli. Rozhodnutí se očekává v příštích dnech.

Merkelová odchod Köhlerovi rozmlouvala

Köhlerovo rozhodnutí rezignovat zaskočilo všechny včetně kancléřky. „Měli jsme zasedání vedení strany, když mi přinesli lístek se vzkazem, že prezident chce se mnou mluvit a že je to naléhavé,“ řekla Merkelová podle webu Spiegel Online. Nejprve si myslela, že je to kvůli útoku izraelského komanda na lodní konvoj.

Kancléřka se podle svědectví důvěrníků z jejího nejbližšího okolí nezvykle dramatickými slovy pokoušela prezidentovi demisi rozmluvit. Varovala ho, že jeho odchod uvrhne zemi do těžké krize a otřese důvěrou mnoha lidí ve státní instituce.

Nástupce zvolí v přestávce fotbalu

Prezident Köhler rezignoval v pondělí kvůli kritice jeho slov. Během rozhovoru v rozhlase hájil německé vojenské angažování v Afghánistánu též potřebou ochrany ekonomických zájmů země. [celá zpráva]

Volba jeho nástupce se uskuteční v Berlíně 30. června, tedy podle legislativy poslední možný den. Bude to volný den fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Jak se určuje hlava státu
Volí ji Spolkové shromáždění, z jehož více než 1200 členů polovinu tvoří poslanci Spolkového sněmu a polovinu zástupci vyslaní 16 spolkovými zeměmi.
Uchazeč potřebuje pro zvolení absolutní většinu v prvních dvou kolech, ve třetím pak prostou většinu.
Tajné hlasování je nevyzpytatelné – ještě nikdy se nestalo, aby všichni volitelé podpořili stranickou linii.
Zdroj: ZDF

Reklama

Výběr článků

Načítám