Hlavní obsah

Maďarští extremisté chtějí založit novou polovojenskou organizaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská ultrapravicová strana Jobbik chce vytvořit novou polovojenskou organizaci místo soudem zakázané Maďarské gardy. Jak píše v pátek deník Népszabadság, nová národní polovojenská organizace by měla vzniknout symbolicky 4. června, v den 90. výročí Trianonské smlouvy.

Článek

Nová organizace by měla chránit občany a v případě válečného konfliktu by podléhala přímo armádě. „Vytvoříme Maďarskou národní gardu, která bude podporovat armádu a ochraňovat strategické objekty v zemi,“ uvádí prohlášení strany Jobbik. Do nové organizace by měli přejít členové zakázané Maďarské gardy.

Předseda strany Jobbik a zakladatel Maďarské gardy Gábor Vona potvrdil, že jeho strana se nevzdala myšlenky státní podpory vzniku nové gardy na základě teorie „ve válce voják, v míru civilista“.

Pro podporu této myšlenky by Jobbik potřeboval souhlas strany FIDESZ, která suverénním způsobem zvítězila v dubnových parlamentních volbách. Předseda FIDESZ a příští maďarský premiér Viktor Orbán však tuto myšlenku odmítá. Pokud by garda nebyla financována ze státních zdrojů, chce ji Jobbik financovat sám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám