Hlavní obsah

Maďaři jdou k volbám, Viktor Orbán se po osmi letech zřejmě vrátí k moci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osm milionů maďarských voličů v neděli přistoupí k urnám, aby rozhodli o složení parlamentu na další čtyři roky. Ještě nikdy od změny režimu v Maďarsku v roce 1990 nebyl výsledek parlamentních voleb natolik předvídatelný, jako letos. Vše nasvědčuje tomu, že po osmi letech socialisticko-liberální vlády převezme moc pravicový Fidesz v čele s Viktorem Orbánem. Po deváté hodině již hlasovalo přes 10 procent voličů.

Článek

„V Maďarsku se tipuje pouze to, zda Orbán dosáhne dvoutřetinového vítězství,“ říká politolog László Kéri. Rovněž média a průzkumy veřejného mínění nepochybují o vítězích a poražených.

Pro Orbána je nebezpečné, že Maďaři od vlády Fidesz očekávají rychlé změny k lepšímu. Fidesz tak nenápadně začal připravovat voliče na to, že rychlá změna nebude možná a stav ekonomiky si pravděpodobně vyžádá další léta utahování opasků.

„Měsíc po volbách bude potřebné říct pravdu o stavu maďarské ekonomiky,“ uvedl Orbán v rozhovoru pro týdeník HVG. Předvolební sliby Fidesz začínají být méně konkrétní bez časového horizontu plnění.

Socialisté v hluboké krizi

Socialisté si důvěru voličů prohráli především za poslední čtyři roky. V roce 2006 byl totiž zveřejněn projev tehdejšího premiéra Ference Gyurcsánye, v němž přiznal, že voličům lhal o situaci v zemi. Následovaly masové protesty, které maďarská policie rozháněla obušky, slzným plynem a gumovými projektily. Gyurcsány nakonec z funkce odstoupil, ale socialisté nepřipustili předčasné volby a dovládli až do trpkého konce. Jejich popularita dosáhla historického dna a pohybuje se kolem 12 až 15 procent.

Nastupuje extrémní pravice

Předvídatelný výsledek voleb způsobil, že kampaň byla nudná. Nejaktivnější byla extrémně pravicová strana Jobbik. Extrémní pravice se v průzkumech začala dotahovat na socialisty a může rovněž ohrozit předpokládanou dvoutřetinovou většinu Fidesz ve 386 členném parlamentu.

Jobbik, který stojí za založením polovojenské Maďarské gardy, tak bude poprvé od změny režimu zastupovat krajní pravici v Národním shromáždění. Šéf Jobbik Gábor Vona už oznámil, že na první zasedání parlamentu dorazí poslanci jeho strany ve vestách, které jsou součástí uniformy soudem zakázané Maďarské gardy a v parlamentě symbolicky vylejí nočník, na němž od změny režimu seděli téměř výlučně socialisté a Fidesz.

Začátek volebního klání narušil drobný incident ve městě Celldömölk na západě země. Muž si převzal hlasovací lístky a pod okny volební místnosti je zapálil. Informovala o tom Ústřední volební komise.

Reklama

Výběr článků

Načítám