Hlavní obsah

Mezi dánskými veterány proběhla vlna sebevražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Jedenáct dánských vojáků, kteří se vrátili ze zahraničních vojenských misí, spáchalo za posledních 30 měsíců sebevraždu, uvedla armáda. Jde ale jen o případy podchycené v armádním projektu na pomoc veteránům. Skutečný počet válečných veteránů, kteří sami ukončili svůj život, proto může být ještě vyšší, a vlastní rukou možná zahynulo víc dánských vojáků, než bylo zabito při nasazení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Informaci zveřejnili účastníci projektu dánské armády nazvané Záchranné lano. Jeho cílem je podat pomocnou ruku těm účastníkům zahraničních konfliktů, kteří po návratu domů mají psychické problémy vyvolané službou v zahraničí.

Yvonne Tönnesenová, která se v projektu angažuje, dodala, že ne všichni veteráni jsou se Záchranným lanem v kontaktu a že tato organizace neeviduje případy osob stojících mimo její rámec.

Podle zástupce dánské organizace válečných veteránů Larse Christensena je nebezpečí sebevražd pro dánské vojáky vracející se z válečných oblastí vcelku vysoké.

Vzhledem k tomu, že větší pozornost sebevraždám veteránů se začíná věnovat až nyní, a vzhledem k vysokému počtu těchto případů v posledních dvou a půl letech, je možné, že z vlastní vůle svůj život od roku 1992 skončilo více dánských účastníků misí, než jich bylo ve službě zabito.

Od roku 1992 sloužilo v misích za dánskými hranicemi 25 000 dánských vojáků, přičemž o život ve službě jich přitom přišlo 49.

Reklama

Výběr článků

Načítám