Hlavní obsah

Levice uštědřila Sarkozymu těžkou porážku

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Dosud nejtěžší porážku od nástupu k moci v roce 2007 utrpěl francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho Svaz pro lidové hnutí (UMP) v nedělním prvním kole regionálních voleb. Podle očekávání zvítězila opoziční Socialistická strana (PS), která v celostátním měřítku získala 29,4 procenta hlasů, zatímco UMP 26,2 procenta.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

V žádném kraji však nikdo nezískal absolutní většinu, což znamená, že v neděli se uskuteční druhé, rozhodující kolo hlasování. Vyhlídky vládního UMP hodnotí komentátoři jako „téměř bez šancí“.

Socialisté, kteří společně s dalšími levicovými uskupeními získali přes 50 procent hlasů, by UMP mohli sebrat i vedení Alsaska. To je jedním ze dvou krajů pevninské Francie, kde dosud vládne pravice.

„Volby v poločase vládnutí jsou vždy obtížné. Ve druhém kole je ještě možné cokoliv,“ reagoval na výsledek prvního kola Sarkozy. Zdůraznil však, že jde o krajské volby, které nemají celostátní dopad. Změny ve vládě prý nechystá, avšak slíbil, že voliče „vyslyší“.

Le Pen bodoval

Jako třetí nejsilnější vzešla z prvního kola strana Generace ekologie s 12,46 procenta hlasů a těsně za ní krajně pravicová Národní fronta (FN) Jeana-Marie Le Pena, jejíž výsledek 11,74 procenta mnohé překvapil. Sám Le Pen kandidoval v kraji ProvenceAlpes-Cote d´Azur a získal 20 procent, zatímco pro jeho dceru Marine v kraji Nord-PasdeCalais hlasovalo 18 procent tamních voličů.

„Pan Sarkozy se vychloubal, že srazil FN na kolena. Naše strana ale znova povstala,“ prohlásil Le Pen, jehož strana v parlamentních volbách v roce 2007 získala jen pět procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám