Hlavní obsah

Na Kypru objevili ukradené ostatky bývalého prezidenta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Kyperská policie v úterý potvrdila nález tělesných ostatků bývalého prezidenta Tassose Papadopoulose, které z jeho hrobu zmizely před třemi měsíci. Ostatky byly zakopány na hřbitově na okraji Nikósie. Na místo někdo upozornil.

Článek

To, že jde o Papadopoulosovy ostatky, potvrdily testy DNA. Krádež se udála loni v prosinci, den před vzpomínkovým obřadem u příležitosti prvního výročí prezidentova úmrtí v důsledku rakoviny plic. Zloději mimo jiné museli zvednout mramorový poklop vážící 250 kilogramů.

Nebylo jasné, proč jeho tělo z hrobu zmizelo. Spekulovalo se, že zloději chtěli po rodině zesnulého výkupné. V úterý to potvrdil ministr spravedlnosti Loucas Louca s tím, že k předání peněz nedošlo. Papadopoulosova rodina se k tomu odmítla vyjádřit.

Úřady dostaly na místo na hřbitově na okraji hlavního města tip. Podrobnosti ale odmítly zveřejnit.

Papadopoulos byl kyperským prezidentem v letech 2003 až 2008. Během své politické kariéry bojoval proti britské koloniální nadvládě a vedl opozici kyperských Řeků vůči plánu OSN na sjednocení ostrova. Kyperští Turkové v referendu plán podpořili. Řecká část ostrova se později připojila k Evropské unii.

Foto: Handout, Právo

Bývalý kyperský prezident Tassos Papadopoulos (uprostřed)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám