Hlavní obsah

Kurd hodil botu po tureckém premiérovi

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Po bývalém americkém prezidentovi George W. Bushovi a čínském premiérovi Wen Ťia-paovi má svého „vrhače bot“ také turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Dočkal se jej v pondělí večer v jihošpanělské Seville, kam si přijel pro cenu Nodo místní nadace za příspěvek k dialogu mezi civilizacemi.

Článek

Útok přišel ve chvíli, kdy Erdogan po odchodu z radnice nastupoval do auta. Sedmadvacetiletý syrský Kurd po premiérovi hodil botu, která však trefila jen vozidlo, a vykřikoval: „Ať žijí Kurdové! Ať žije svobodný Kurdistán!“.

Policie útočníka okamžitě zatkla. Podle listu El País jde o muže, proti němuž je vedeno deportační řízení, protože se ve Španělsku zdržuje nelegálně.

Kurdové žijí na jihovýchodě Turecka, v malé části Sýrie, severním Iráku a severozápadním Íránu. Pouze poslední dvě jmenované země jim ale přiznávají určitou autonomii. V Turecku vedou kurdští povstalci proti vládě od roku 1984 ozbrojený boj, který si vyžádal už na 30 tisíc mrtvých.

Kurd se zřejmě inspiroval iráckým novinářem Muntadarem Zajdím, který hodil po Bushovi botami na tiskové konferenci v prosinci 2008 v Bagdádu. Útok doprovodil výkřikem „Toto je polibek na rozloučenou, pse!“. [celá zpráva]

O dva měsíce později se stal terčem podobného útoku Wen Ťia-pao na univerzitě v Cambridgi. Zaútočil na něj německý student, kterému se nelíbilo, že univerzita pozvala „diktátora“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám