Hlavní obsah

Z nádrže startujícího boeingu unikaly stovky litrů paliva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velké štěstí měli britští turisté, kteří se vraceli Boeingem 757 společnosti Thomas Cook z italského Turína do Birminghamu. Záhy po startu začaly unikat z nádrže v pravé polovině křídla stovky litrů paliva. Únik viděli nejen cestující, ale také lidé na letišti. Pilotovi se však podařilo bezpečně přistát i s 231 cestujícím. O případu informuje pondělní Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo aerolinek Thomas Cook (ilustrační foto)

Článek

Ihned po stratu z turínského letiště Caselle oznámil pilot věži, že potřebuje nouzově přistát, protože mu z pravé křídelní nádrže unikalo palivo. Problémů si všimli i cestující.

"Únik byl zřetelný pro lidi, kteří seděli na pravé straně stroje," řekl jeden z pasažérů.

I zaměstnanci letiště si všimli problémů a vyhlásili nejvyšší pohotovost. Okolo ranveje byla rozestavěna auta hasičů a letiště bylo uzavřeno.

Pilot však situaci zvládnul na výbornou. „Okamžitě vysvětlil, co se děje, ale někteří lidé se obávali, že nebude stačit palivo k návratu na turínské letiště,“ pokračoval cestující v popisu situace na palubě stroje. Pilotovi se však strojem podařilo bezpečně přistát.

Únik způsobil vadný ventil

Letiště zůstalo uzavřeno ještě další dvě hodiny, než se podařilo vyčistit ranvej. Několik letadel proto bylo odkloněno do Milána.

Společnost Thomas Cook problémy přiznala. „Mohu potvrdit, že v Turínu došlo k mimořádné události, která se týkala Boeingu 757, jenž odstartoval do Birminghamu. Jednalo se o únik paliva,“ řekl mluvčí společnosti Thomas Cook.

Dodal, že cestující strávili noc v hotelu a do Turína přiletěl technik, který závadu odstranil. U stroje se objevila závada na ventilu, kvůli které palivo mohlo z křídla za letu uniknout. Únik byl tak velký, že by boeing do Birminghamu nedoletěl.

Reklama

Výběr článků

Načítám