Hlavní obsah

Francouzi dodali do USA milióny lahví falešného vína Pinot Noir

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carcassonne

Skupina dvanácti francouzských výrobců vína a obchodníků byla v jihofrancouzském Carcassonne odsouzena kvůli masivnímu podvodu se značkou červených vín Pinot Noir. Francouzi na americký trh dodali 18 miliónů lahví falešného moku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Článek

Skupina podle soudce vážně poškodila dobrou pověst výrobců vín v oblasti Langedoc. Tím, že víno podvodně zařadili do jedné z nejdražších kategorií Red Bicyclette, si přišli na dvojnásobný zisk. Víno dodávali firmě E & J Gallo. Red Bicyclette Pinot Noir je ve Spojených státech velmi populární, upozornila stanice BBC.

Na podvod přišla francouzská celní správa. Množství vína, které skupina prodávala, bylo mnohem větší, než kolik se ho v regionu vypěstuje, a někteří dodavatelé ani odrůdu Pinot Noir nepěstovali.

Jednotliví členové skupiny Sieur d'Arques dostali podmínečné tresty vězení od jednoho měsíce do půl roku a pokuty od 1500 eur (zhruba 40 000 korun) do 180 000 eur (přes 4,5 miliónu korun). Podle soudu si ale nečistým obchodem přišli celkem na 7 miliónů eur (asi 180 miliónů korun).

Obhájci obviněných argumentovali, že skupina dodávala víno s charakteristikou Pinot Noir a ve Spojených státech si nikdo nestěžoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám