Hlavní obsah

Fritzl prosí z vězení dceru o peníze

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Josef Fritzl chce po dceři, kterou čtvrt století věznil ve sklepě a zplodil s ní sedm dětí, peníze. Britskému listu The Daily Telegraph o jeho dopisech z vězení řekla jeho švagrová.

Článek

 

Fritzl dceři Elisabeth jedenáctým měsícem posílá každé dva týdny list, v nichž tvrdí, že peníze potřebuje především na studium práv, aby se mohl znovu hájit. V jednom z dopisů požádal v přepočtu o zhruba 100 000 korun. Stěžuje si ale také, že nemá ani na Coca Colu či speciální šampón pro své nastřelené vlasy.

„Josef pořád sní o budoucnosti po boku své ženy. Ale ona už s ním nechce nic mít. Už ho nemiluje a změnila si jméno,“ citoval britský deník švagrovou Fritzla, kterou označuje pouze křestním jménem Christine.

Její sestra Rosemarie prý po zatčení svého manžela zhubla o více než dvanáct kilogramů. Z rodinného domu, v jejímž sklepení manžel čtyřiadvacet let dceru a děti, které s ní měl, věznil, se musela odstěhovat. Nemovitost drží v zástavě úřady vzhledem k Fritzlově dluhu, jenž činí v přepočtu okolo 60 miliónů korun. Jeho žena se přestěhovala do menšího bytu a dny tráví malováním.

Rodině se na venkově daří

Dcera Elisabeth žije pod novým jménem společně se svými šesti dětmi na venkově. Podle slov její tety ráda nakupuje a sousedé se k ní chovají velmi vstřícně.

„Je pyšná na své děti, které všechny chodí do školy a daří se jim,“ řekl Fritzlova švagrová Christine s tím, že Elisabeth ráda nosí džíny a vůbec ráda dělá všechno, čeho se jí nedostávalo. Finančními těžkostmi netrpí také vzhledem k příspěvkům na děti, které jí stát s odstupem vyplatil.

Kdo je Josef Fritzl

Josef Fritzl se narodil 9. dubna 1935. Vyrůstal bez otce a v dětství byl podle jeho sestry téměř denně bit svou matkou. Vyučil se elektrotechnikem. Se svou ženou Rosemarie má sedm dětí. Poprvé měl problémy se zákonem v roce 1967, kdy byl obviněn ze znásilnění. Fritzl vlastní v Amstettenu pět nemovitostí, některé však značně zadlužené, včetně domu, v jehož sklepení zneužíval a věznil svou dceru a následně i jejich potomky. V březnu 2009 byl odsouzen na doživotí a byla mu přikázána ochranná léčba.

O věznění Elisabeth a jejích dětí se úřady dozvěděly na jaře předloňského roku, když vážně onemocnělo jedno z dětí - dcera Kerstin. Fritzla soud loni v březnu poslal na doživotí za mříže. Během procesu přiznal i zabití jednoho ze sedmi dětí, které s dcerou zplodil. Dítě zemřelo třetí den po porodu, když mu Fritzl nezajistil potřebnou lékařskou péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám