Hlavní obsah

Blair se vrátí, aby pomohl Brownovi před volbami

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý britský premiér Tony Blair je připraven se dočasně vrátit na domácí politickou scénu. Uvedl to nedělník The Times s tím, že by chtěl svému nástupci Gordonu Brownovi pomoci sbírat body proti opozičním konzervativcům, v jejichž vleku jsou vládní labouristé v předvolebních průzkumech už několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Gordon Brown s Tony Blairem

Článek

The Sunday Times uvedl, že se pro Blairův návrat „připravuje půda“ a doplnil, že jeho vztahy s Brownem se zlepšily poté, co doznaly újmy kvůli novému vyšetřování okolností vstupu Británie do irácké války, v jehož rámci musí před Chilcotovou komisí vypovídat i Blair. Podle zdrojů z Blairova okolí je expremiér ochoten hrát v předvolební kampani aktivní roli a je jenom na Brownovi, jak se rozhodne.

Volby v Británii by se měly uskutečnit na jaře, často se zmiňuje květnový termín. Stanovení data je na Brownovi.

Jeho labouristé v předvolebních průzkumech zaostávají o zhruba deset procent, v poslední době ale náskok Konzervativní strany stahují. Brown chce stranu prezentovat spíše jako záruku pro střední než dělnickou třídu.

Ve stínu tajemné dohody z restaurace

Spojenectví Browna s Blairem se datuje od náhlé smrti předsedy labouristů Johna Smithe, kdy se oba stali hlavními kandidáty na uprázdněný post. Brown měl více zkušeností, Blair zase šarmu. V květnu 1994 se oba sešli v dnes už neexistující restauraci Granita v londýnské čtvrti Islington, kde měli uzavřít dohodu zaručující po volbách Blairovi post premiéra a Brownovi úřad ministra financí. Blair přitom údajně přistoupil na Brownovu vizi ekonomických a sociálních změn.

Dohoda, která zůstává obestřená tajemstvím, dala vzniknout tzv. novým labouristům, kteří ve volbách v roce 1997 dosáhli svého vůbec největšího vítězství, zatímco dosavadní vládní konzervativci utrpěli nejhorší porážku za posledních 90 let.

Brown pak vedl ministerstvo financí nejdéle v novodobých dějinách země, než ho v roce 2004 Blair označil za svého nástupce a úřad mu v červnu 2007 přenechal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám