Hlavní obsah

Blair se vrátí, aby pomohl Brownovi před volbami

Novinky, rei
Londýn

Bývalý britský premiér Tony Blair je připraven se dočasně vrátit na domácí politickou scénu. Uvedl to nedělník The Times s tím, že by chtěl svému nástupci Gordonu Brownovi pomoci sbírat body proti opozičním konzervativcům, v jejichž vleku jsou vládní labouristé v předvolebních průzkumech už několik měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Zleva Gordon Brown s Tony Blairem

Článek

The Sunday Times uvedl, že se pro Blairův návrat „připravuje půda“ a doplnil, že jeho vztahy s Brownem se zlepšily poté, co doznaly újmy kvůli novému vyšetřování okolností vstupu Británie do irácké války, v jehož rámci musí před Chilcotovou komisí vypovídat i Blair. Podle zdrojů z Blairova okolí je expremiér ochoten hrát v předvolební kampani aktivní roli a je jenom na Brownovi, jak se rozhodne.

Volby v Británii by se měly uskutečnit na jaře, často se zmiňuje květnový termín. Stanovení data je na Brownovi.

Jeho labouristé v předvolebních průzkumech zaostávají o zhruba deset procent, v poslední době ale náskok Konzervativní strany stahují. Brown chce stranu prezentovat spíše jako záruku pro střední než dělnickou třídu.

Ve stínu tajemné dohody z restaurace

Spojenectví Browna s Blairem se datuje od náhlé smrti předsedy labouristů Johna Smithe, kdy se oba stali hlavními kandidáty na uprázdněný post. Brown měl více zkušeností, Blair zase šarmu. V květnu 1994 se oba sešli v dnes už neexistující restauraci Granita v londýnské čtvrti Islington, kde měli uzavřít dohodu zaručující po volbách Blairovi post premiéra a Brownovi úřad ministra financí. Blair přitom údajně přistoupil na Brownovu vizi ekonomických a sociálních změn.

Dohoda, která zůstává obestřená tajemstvím, dala vzniknout tzv. novým labouristům, kteří ve volbách v roce 1997 dosáhli svého vůbec největšího vítězství, zatímco dosavadní vládní konzervativci utrpěli nejhorší porážku za posledních 90 let.

Brown pak vedl ministerstvo financí nejdéle v novodobých dějinách země, než ho v roce 2004 Blair označil za svého nástupce a úřad mu v červnu 2007 přenechal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám