Hlavní obsah

Protesty proti mýtnému si slovenští autodopravci vymohli levnější naftu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenští autodopravci se svými protesty proti placení mýta uspěli. Od půlnoci 14. ledna do 31. ledna 2010 budou osvobozeni od placení mýtného na slovenských silnicích první třídy. V úterý o tom informovalo slovenské ministerstvo dopravy. Sníží se i spotřební daň na naftu.

Foto: ČTK

Kamióny v Rožňavské ulici v Bratislavě

Článek

Pozastavení placení mýtného pro vozy nad 3,5 tuny se vztahuje na přibližně 1500 kilometrů silnic první třídy. Na dálnicích se bude mýto dál vybírat.

Premiér Robert Fico slíbil přerušení placení mýta na silnicích první třídy po protestech autodopravců, kteří blokováním silnic poukazovali na špatně připravený systém elektronického mýta. Autodopravci protestovali proti elektronickému mýtu od 7. do 11. ledna blokováním a zpomalováním dopravy po celém Slovensku.

Fico rovněž oznámil, že vláda sníží spotřební daň na naftu tak, že cena litru nafty se sníží asi o 13 centů (asi o tři koruny padesát haléřů). Fico připustil, že dopravcům ustoupil za cenu vážných finančních ztrát pro rozpočet Slovenské republiky: “Za cenu ústupků jsme se rozhodli, že tyto protesty je potřeba ukončit.” Autodopravci označili ústupky vlády jako své vítězství.

Výpadek ve státním rozpočtu chce Fico kompenzovat zrušením dvou ministerstev. „Počet ministerstev klesne ze současných 16 na 14,“ dodal. Které úřady zaniknou, Fico neuvedl. Podle slovenské tiskové agentury SITA agenda ministerstva pro životní prostředí přejde pod ministerstvo hospodářství.

Fico označil protesty za nelegální

Slovenský premiér Robert Fico označil protesty autodopravců, kteří v uplynulých dnech blokováním silnici a ulic protestovali proti elektronickému mýtu, za nezákonné. Podle něj navíc opozice a média dělají vše, aby odstranily jeho vládu.

“Je nemožné, neakceptovatelné a nepřijatelné, aby opozice a média otevřeně podporovala nezákonné aktivity,” uvedl Fico a dodal: „Dejte naši vládě reálnou alternativu, nikoliv alternativu chaosu, nepořádku, porušování demokratických pravidel hry a porušování zákonů.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám