Hlavní obsah

V Budapešti stávkují řidiči autobusů, nastal chaos

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Řidiči autobusů a tramvají budapešťské městské hromadné dopravy zahájili v úterý ráno časově neomezenou stávku. Autobusy nejezdí téměř vůbec, tramvaje občas. Pravidelně jezdí pouze metro. Podle agentury MTI se město změnilo v jednu souvislou dopravní zácpu.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Stávkující budapešťští řidiči autobusů hrají karty v Ikarusu, který nevyjel.

Článek

Mluvčí stávkového výboru Gábor Nemes uvedl, že mezi řidiči autobusů má stávka téměř stoprocentní podporu. "V provozu je pouze jedenáct souprav tramvají a bez omezení jezdí metro," řekl.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Budapešťští řidiči pod transparentem s nápisem stávka

Vedení dopravního podniku se snažilo nahradit řidiče tím, že povolalo do práce bývalé zaměstnance do práce. "Z nařízení ředitele Tibora Bollu nasedli na konečných stanicích do vozů cizí řidiči. Chceme podat trestní oznámení," dodal mluvčí stávkujících Nemes.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Stávkující budapešťští řidiči autobusů v odpočívárně v garážích hrají šachy.

Stávka zasáhla obyvatele

"O stávce jsem věděl předem, tak jsem jel do práce vozem. Jenže stojím už hodinu téměř na jednom místě a do práce stejně nedojedu včas," stěžoval si Maďar, který usedl do svého vozu a uvízl na Deákově náměstí.

Foto: Karoly Arvai , Reuters

Ikarusy v Budapešti nevyjely kvůli stávce. Na skle je nápis stávka. Hlídá ho stávková hlídka, která má bránit nasazení stávkokazů.

Do stávky vstoupili řidiči poté, co minulý týden zkrachovala jednání mezi odboráři a vedením dopravního podniku o novém znění kolektivní smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám