Hlavní obsah

Jednání o ropě mezi Ruskem a Běloruskem zkrachovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovory mezi Ruskem a Běloruskem o smlouvě o dodávkách ropy zkrachovaly. Běloruská delegace opouští Moskvu, uvedla agentura Reuters. Opakuje se tak scénář z minulého roku, kdy Rusko řešilo spory kvůli dodávkám plynu s Ukrajinou, což skončilo dllouhodobým zastavením dodávek ruského plynu do Evropy. Současný spor zatím přispěl k růstu cen ropy.

Foto: Reuters

Běloruská rafinérie postavená u ropovodu Družba

Článek

Rusko v sobotu přitvrdilo tón ve sporu s Běloruskem o dodávky ropy. Státní tiskové agentury a televize citovaly vyjádření nejmenovaného experta, účastnícího se nynějších jednání, že Bělorusku by mělo akceptovat ruskou nabídku, anebo se protahováním rozhovorů může rozloučit s lacinější ropou.

Předchozí kola rozhovorů byla bezvýsledná a poslední jednání pod vedením vicepremiérů Igora Sečina a Uladzimira Semašky prý "postupovala složitě". Moskva podle experta nabídla Minsku bez vývozního cla 6,3 miliónu tun ropy na pokrytí vnitřní běloruské spotřeby, což by představovalo dotaci pro běloruskou ekonomiku ve výši nejméně 1,8 miliardy dolarů.

Bělorusko však prý požadovalo bezcelně 30 miliónů tun ropy, jinak hrozí zvýšit tranzitní poplatky ze 3,9 na 45 dolarů za tunu ropy. Podobný spor v lednu 2007 ohrozil i dodávky ruské ropy k evropským zákazníkům. Moskva však tehdy přistoupila na nižší sazby. Ruský rozpočet tak v posledních třech letech prý dotoval běloruskou ekonomiku přibližně deseti miliardami dolarů.

Obě země se snažily na nových podmínkách dohodnout už před koncem loňského roku, k žádnému výsledku ale nedospěly. Rusko pak krátce přerušilo dodávky ropy do běloruských rafinerií, nicméně tranzit ropy přes běloruské území dál do EU přerušen nebyl.

Spor mezi oběma zeměmi pomáhal k růstu cenám ropy na světových trzích. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate zdražil nad 83 dolarů, a dostal se tak nejvýše za posledních 15 měsíců. Přes území Běloruska vede ropovod Družba, který severní větví pokračuje do Polska a Německa. Jižní větev vede na Ukrajinu, Slovensko, do Maďarska a České republiky. Družba přepravuje asi třetinu ruské ropy, která směřuje do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám