Hlavní obsah

Rusko mělo státní smutek za oběti požáru v nočním klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v pondělí drželo státní smutek za oběti požáru, který vypukl v noci na sobotu v nočním klubu ve městě Perm. Mezitím počet mrtvých vystoupal na 113. Mezi 130 hospitalizovanými zůstává mnoho lidí v kritickém stavu a tragická bilance zřejmě poroste.

Článek

Vlajky po celé zemi byly spuštěny na půl žerdi a v Permu pokračovaly pohřby. Obyvatelé města, vzdáleného asi 1200 kilometrů od Moskvy, kladli do sněhu před vchodem do klubu rudé a bílé květiny. Někteří z nich se dali slyšet, že vedení klubu umožnilo ignorovat celá léta základní pravidla protipožární ochrany bující korupce.

Zároveň pokračovalo vyšetřování, zatímco majitel klubu, dva manažeři a muž, který v podniku zorganizoval pyrotechnickou podívanou, byli obviněni z neúmyslného zabití a porušení požárních předpisů.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Hrobníci za Permem hloubí hroby.

Podle prokuratury požár, nejvražednější za celá desetiletí, zažehla zábavní pyrotechnika, která podpálila proutěnou a umělohmotnou výzdobu na stěnách a stropě. Světelné fontány pořídilo vedení klubu Chromý kůň na oslavu osmého výročí založení podniku.
Plameny vyvolaly paniku a více než 200 účastníků večírku se dalo na zběsilý útěk jediným úzkým východem. Většina obětí byla ve věku 20 až 30 let.
Podle lékařů mají mnozí ze zraněných popáleniny na více než 50 procentech těla a některé udržují při životě dýchací přístroje.
Noční klub nebyl vybaven automatickým hasícím systémem a pyrotechnika tam vůbec neměla být použita, uvedla mluvčí. Majitel klubu se podle ní pokusil po požáru utéci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám