Hlavní obsah

CIA prý měla věznici u Vilniusu se souhlasem litevské vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilnius/Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) měla prý jednu ze svých tajných věznic pro teroristy v bývalé jezdecké škole nedaleko litevského Vilniusu. Napsala to na svých internetových stránkách americká stanice ABC News s odvoláním na současné litevské vládní představitele a bývalé agenty CIA.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zařízení prý fungovalo od září 2004 do listopadu 2005 se souhlasem litevské vlády a bylo v něm internováno nejméně osm osob podezřelých z terorismu.

Vilnius měl se zařízením souhlasit po návštěvě tehdejšího amerického prezidenta George Bushe v roce 2002 a jeho slibu, že podpoří litevské snahy vstoupit do Severoatlantické aliance.

"Noví členové NATO byli tak vděční USA za roli, jakou sehrály v jejich prosazení do organizace, že by pro USA v tomto období udělali cokoli," vysvětlil Richard Clarke, který měl v minulosti v Bílém domě na starosti boj proti terorismu. "Byli horliví na prosby a na spolupráci v oblasti bezpečnosti a zpravodajských informací," dodal.

Litevská prezidenta Dalia Grybauskaitéová ABC News vysvětlení dát odmítla.

Pobaltský stát byl údajně jednou ze tří zemí střední a východní Evropy, kde CIA po 11. září 2001 postavila své tajné věznice pro lidi podezřelé z členství v mezinárodní teroristické síti Al-Káida a kde je údajně i mučila. Další byly v Polsku a v Rumunsku. Zatímco polská věznice byla podle ABC News zavřena na přelomu let 2003 a 2004, rumunská a litevská přestaly fungovat až na konci roku 2005, kdy celá kauza pronikla na veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám