Hlavní obsah

Roční chlapec je zřejmě první obětí prasečí chřipky na Slovensku

Právo, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko má zřejmě první oběť takzvané prasečí chřipky. V bratislavské nemocnici zemřel roční chlapec, který podle dosavadních testů podlehl právě nové chřipce typu A(H1N1). Definitivní výsledky testů se očekávají ve čtvrtek. Slovenský ministr zdravotnictví ale prohlásil, že dítě zemřelo následkem zanedbané péče.

Článek

První případ úmrtí na prasečí chřipku na Slovensku se podle ministerstva zdravotnictví zatím nepotvrdil. Roční chlapec zemřel zřejmě na zanedbanou péči, řekla mluvčí ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Chřipka vyvolaná virem A(H1N1) byla také diagnostikována u dvou bratislavských školáků. Podle hygieniků není zatím epidemiologická situace ve slovenském hlavním městě nijak vážná.

V prvním případě se jedná o sedmiletého žáka základní školy, který nebyl v cizině. „Tudíž v tomto případě nebyla potvrzena cestovatelská anamnéze. Projevy jsou u chlapce mírnější,“ uvedla mluvčí slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví Lenka Šramková. Chlapec se léčí doma.

Ve druhém případě se jedná o 13letou žačku z prvního bratislavského obvodu. Dívka je rovněž v domácí izolaci.

Na některých bratislavských školách preventivně zrušili všechny společenské aktivity, kroužky a hromadní školní akce. Pobyt žáků se minimalizuje jen na běžné vyučování.

Reklama

Výběr článků

Načítám