Hlavní obsah

Francouzské úřady tajily nález obohaceného uranu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cadarache

U francouzského jaderného zařízení v Cadarache se roztrhl pytel se skandály. Poté, co místní média oznámila, že tam bylo nalezeno neevidované plutonium na výrobu pěti atomových bomb, přiznaly francouzské úřady i nález množství obohaceného uranu.

Foto: Reuters

Článek

Státní komise pro atomovou energii (CEA) minulý týden uvedla, že na jednom místě atomového zařízení se nalezlo deset kilogramů uranu. To daleko přesahuje stanovenou čtyřkilogramovou hranici pro bezpečné uložení radioaktivního materiálu.

Obohacený uran byl v uzavřeném prostoru, který v letech 1994–2006 údajně sloužil ke zpracování dvaceti tun štěpných materiálů z devíti reaktorů. CEA ujišťuje, že nález nikdy neohrožoval ani zaměstnance v Cadarache, ani obyvatele v okolí. Nová zjištění však jen vyostřují skandál okolo poměrů v tamním jaderném zařízení, tím spíš, že nález byl učiněn zřejmě již v červnu, a úřady se jej snažily zatajit.

Zařízení v Cadarache bylo v provozu od roku 1964, před šesti lety bylo odstaveno, od té doby probíhá jeho demontáž.

Reklama

Výběr článků

Načítám