Hlavní obsah

Albánie chce po Indii ostatky Matky Terezy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánie požádala, aby jí Indie vydala tělesné ostatky Matky Terezy. Patří se prý, aby skončily ve vlasti jejího etnika. Nejznámější misionářka minulého století je pohřbena v Kalkatě. V Indii Matka Tereza strávila většinu svého života.

Článek

Albánský premiér Sali Beriša o víkendu potvrdil, že jeho vláda s indickou jedná. Ostatky by Tirana chtěla získat do stoletého výročí narození této nositelky Nobelovy cenu za mír, které připadá na srpen příštího roku. Britský list The Times uvedl, že Indy požadavek Albánců pobouřil.

Matka Tereza, vlastní jménem Agnes Gonxha Bojaxhiu, se narodila albánským rodičům ve Skopji, hlavním městě nynější Makedonie, která ovšem tehdy byla součástí Osmanské říše. Makedonie se od smrti zakladatelky řádu Misionářky milosrdenství v roce 1997 s Albánií pře o to, jaké byla národnosti. Spory zintenzivnilo misionářčino blahořečení papežem Janem Pavlem II. v roce 2002 a pravděpodobnost brzkého svatořečení.

Ona sama k tomu kdysi řekla: „Podle krve jsem Albánka, občanstvím Indka a vírou katolička. Svým povoláním patřím světu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám