Hlavní obsah

Řekové předčasně volí novou vládu, tu čeká problém státního dluhu

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

V Řecku začaly v neděli ráno předčasné volby. Konzervativní premiér Kostas Karamanlis, jenž usiluje o další mandát, a jeho socialistický vyzyvatel Jorgos Papandreu se shodují v jednom: státní pokladna je téměř prázdná a dluhy se tyčí čím dál výše.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Finanční experti odhadují závazky Řecka až na 280 miliard eur (7,1 biliónu Kč), což v přepočtu na jednoho obyvatele této jedenáctimiliónové země představuje více než 25 tisíc eur. Příliš prostoru na velké sliby tak oba rivalové nemají.

„Jsou před námi těžké dva roky,“ říká Karamanlis s tím, že je nutné zmrazit důchody, platy ve veřejném sektoru a také přijímání nových úředníků. Karamanlis se k předčasným volbám odhodlal uprostřed volebního období, aby si posílil mandát. Ten nyní v době hospodářské krize stojí v parlamentu na chatrné většině jediného hlasu, a navíc, část poslaneckého klubu strany začala vystupovat proti reformní agendě vlády.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Costas Karamanlis

Karamanlis, jenž je u moci od roku 2004, slibuje, že se vší odpovědností napraví chyby uplynulých let. Papandreu ale kontruje, že země potřebuje „novou vizi a všudypřítomnou transparentnost“. Chce navíc napumpovat do ekonomiky tři miliardy eur, aby nastartoval konjunkturu. Peníze by šly hlavně na investice do infrastruktury, ale slibuje i zvýšení platů státním zaměstnancům.

Peníze hodlá Papandreu získat zvýšením daní bohatým a také jejich lepším výběrem. Daňové nedoplatky posledních let se vyšplhaly na 31 miliard eur, což je třikrát více než suma, kterou potřebuje na svůj program. „Jestliže nebudeme mít silnou ekonomiku, tak se dluhů nikdy nezbavíme,“ zdůrazňuje Papandreu.

Průzkumy dávají větší šance socialistům

Průzkumy favorizují jeho Panhelénské socialistické hnutí (PASOK), zatímco Karamanlisova Nová demokracie (ND) zaostává až o sedm procent. Jde to na vrub řadě reforem, které vláda už stačila prosadit, i několika skandálům kabinetu.

Například bývalý ministr práce zaměstnával ilegální přistěhovalce a jeden z blízkých spolupracovníků Karamanlise byl odsouzen za to, že se pokoušel uchránit jednoho ze svých věrných voličů od potrestání za obchodování s drogami.

Řecká média si všímají, že souboj Karamanlis-Papandreu je pokračováním letité politické rivality dvou rodinných klanů. Karamanlisův strýc Konstantinos vládl Řecku v letech 1974 až 1981, zatímco v letech 1981 až 1989 a poté znova 1993 až 1996 Papandreův otec Andreas. Novináři ale hodnotí dnešní rivaly jako méně charismatické než byli jejich předkové. Například konzervativní list Kathimerini označil Karamanlise za „chytrého, ale líného žáka“, zatímco Papandrea jako „žáka, jenž se snaží, ale nedokáže být dobrý“.

Ekonomický expert Nikolaos Vrusis řeší jinou otázku. „To nejhorší přijde v pondělí po volbách,“ říká v narážce na to, že Řecku jako součásti eurozóny hrozí postih za masivní překračování rozpočtového deficitu, jenž se blíží k sedmi procentům HDP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám