Hlavní obsah

Zemské volby v Horních Rakousích ukázaly vzestup krajní pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linec

Nedělní zemské volby v Horních Rakousích ukázaly silný vzestup krajní pravice. Lidovci (ÖVP) v této spolkové zemi, jež se považuje za jejich baštu mírně posílili a získali podle odhadů 45 procent. Jejich konkurenti sociální demokraté (SPÖ) ale o 11,5 procenta propadli a mají 27 procent. Prudce vzrostli populističtí nacionalisté ze strany Svobodných (FPÖ).

Foto: Reuters

Hornorakouský guvernér Josef Puehringer (vpravo) z Lidové strany reaguje s neskrývanou radostí na předběžné výsledky zemských voleb.

Článek

Volební zisky Svobodných se oproti předcházejícím volbám zdvojnásobily a mají odhadem téměř 15 procent. Vyplývá to z průzkumu při odchodu z volebních místností, napsala agentura APA.  Ostatní strany podle průzkumu zůstaly na stejných hodnotách jako v předchozích volbách v roce 2003. Zelení by měli získat 9,3 procenta (v roce 2003 měli 9,06 procenta), další populistická strana Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) získala jen 3,2 procenta a do zemského sněmu se tak nedostala. Hlavní základnou této formace, kterou vytvořil zesnulý populista Jörg Haider, je ale Štýrsko.

Žádné z marginálních stran se nepodařilo vyšvihnout o něco výše. Komunisté zůstali pod jedním procentem (v roce 2003 měli 0,78 procenta), právě tak jako poprvé do voleb jdoucí křesťanská strana.

Celková účast letos činila 80,6 procenta, o téměř dvě procenta víc než v roce 2003. Ve většině volebních míst hlasování skončilo v 15:00 SELČ, poslední volební místnosti byly uzavřeny v 16:00 SELČ. Na celostátní úrovni v Rakousku vládne "velká koalice" SPÖ a ÖVP, a to s převahou sociálních demokratů, k nimž patří kancléř Werner Faymann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám