Hlavní obsah

Švédský gang použil k loupeži helikoptéru, zmizely milióny korun

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Ve švédském hlavním městě Stockholm ve středu vykradli lupiči hlavní skladiště peněz bezpečnostní firmy G4S. Použili při tom ukradenou helikoptéru a výbušniny. Podle stanice TV4 si z místa mohli odnést několik stovek miliónů švédských korun.

Článek

Lupiči akci uskutečnili v jižní části metropole Vastberga krátce po páté hodině ranní, oznámila policie. Svědek Bjorn Lockstrom televizi TV4 popsal tři hlasité rány. „Pak jsem zahlédl dva muže vnikat do budovy. O pár minut později jsem viděl, jak do helikoptéry na střeše házejí brašny s penězi,“ uvedl.

Stanice CNN poznamenala, že se loupež udála jen pár dní před 25. dnem měsíce, kdy Švédové berou mzdy, takže bylo skladiště plné peněz. Zásobuje penězi bankomaty po celé zemi.

Podle zdrojů stanice TV4 mohli lupiči odnést až stovky miliónů švédských korun. Lup tedy mohl být větší než půl miliardy korun, kterou si z pražské pobočky G4S předloni v listopadu odnesl zaměstnanec firmy František Procházka.

Foto: Scanpix/Maja Suslin , Reuters

Na televizních záběrech z místa byla šedá helikoptéra kroužící na budovou a následně odlétající pryč. Lupiči zamířili ve vrtulníku Bell 206 Jet Ranger, který ukradli předchozí noc, nejprve směrem na jih.

Policisté je nemohli stíhat, protože lupiči zatarasili ocelovými lany okolní silnice a na heliportu strážci zákona objevili brašnu s nápisem „bomba“ a na místo museli být nejprve povoláni pyrotechnici. Není jasné, zda v brašně skutečně byla nálož.

Helikoptéra se později našla severně od Stockholmu. Při incidentu nedošlo k žádnému zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám