Hlavní obsah

Česká policie měla zničit důkazy v případu zabité striptérky

Novinky, ČTK, aš, 0e-24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Na českou policii, která před dvěma lety v Praze řešila vraždu běloruské striptérky, se snesla kritika ze strany obhájce pachatele z Rakouska. Toho soud ve Vídni v druhém procesu v pondělí poslal za vraždu na 13 let za mříže. Rozsudek však není pravomocný, obhájce se odvolal, protože česká policie podle něj při vyšetřování zničila klíčové důkazy.

Článek

"Na základě takto šlendriánského vyšetřování nemohu přece nikoho odsoudit," apeloval obhájce Josef Phillip Bischof na soudce z lidu. Opakovaně kritizoval vyšetřování v Česku. Zdejším policistům mimo jiné vytkl, že nechali jako "bezcennou" zlikvidovat možnou vražednou zbraň - žehličku. Soudní lékař ji totiž jako vražedný nástroj vyloučil, a proto byla zničena. Stejně tak byly zlikvidovány nůžky, kterými pachatel nejspíš ustřihl oběti vlasy.

"Na žehličce byla krev a vlasy, ale krev byla všude,“ bránil se vyšetřovatel.

Podle obžaloby Rakušan 9. května 2007 ubil ve svém pražském bytě pětadvacetiletou běloruskou striptýzovou tanečnici Olgu, patrně žehličkou. Poté jí ustřihl vlasy a zakryl ji jejími šaty a se šperky a mobilním telefonem oběti odjel do Švýcarska a pak za rodiči do vlasti. Když po něm bylo vyhlášeno pátrání, přihlásil se na policii.

Obviněný se hájil, že striptérku zabil její francouzský milenec. Tvrdil, že ji Francouz nenechával na pokoji, což potvrdila i kolegyně zavražděné.

DNA ukázala na Rakušana

Proti jednatřicetiletému odborníkovi na počítače svědčil test DNA z cigaretového nedopalku a kondomu v bytě zavražděné.

Vzhledem k tomu, že zločin byl spáchán v zahraničí, nemohl muž dostat vyšší trest, než jaký by za vraždu dostal podle českých zákonů. Podle soudkyně Evy Brandstetterové ve prospěch obviněného hrálo to, že nebyl dosud trestán a že se sám policii přihlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám