Hlavní obsah

Novinář, který informoval o zbraních na lodi Arctic Sea, utekl z Ruska

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Novinář ruského internetového serveru Sovfracht, který přišel se spekulací, že na palubě unesené lodi Arctic Sea se převážely zbraně, utekl z Ruska. Poté, co Michail Vojtěnko doputoval do Turecka, řekl stanici BBC, že mu bylo sděleno, aby odešel z Moskvy, nebo bude čelit zatčení.

Foto: Reuters

Arctic Sea

Článek

Vojtěnko jako první odmítl sdělení ruských oficiálních zdrojů, že loď Arctic Sea převážející dřevo do Alžírska, byla unesena piráty. Podle něj se na ní mohly přepravovat zbraně a mohlo jít o soukromý obchod některých státních představitelů. [celá zpráva]

Případ zatím zůstává obestřen tajemstvím, neboť se dále vyšetřuje. Rusko oznámilo, že se mu loď podařilo osvobodit a piráty zatknout. [celá zpráva]

Podle ruských úřadů nebylo na palubě nalezeno nic podezřelého, více se však zjistí až poté, co loď dopluje do přístavu Novorossijsk.

Vojtěnko je ale přesvědčen, že i NATO ví, co loď skutečně vezla. Mluvčí Severoatlantické aliance sice už dříve připustil, že byli v kontaktu s Ruskem, ale více neuvedl.

Vojtěnko tvrdí, že mu vyhrožovali po telefonu. Podle něj šlo o vážnou hrozbu a lidé, co mu vyhrožovali, naznačovali své vazby na tajnou službu FSB. Ta obvinění odmítla komentovat.

Vojtěnko po svém příjezdu do Turecka řekl: „Jakmile jsem mimo Rusko, cítím se bezpečný.“

Reklama

Související témata:

Související články

Ztracenou loď objevili u Kapverdských ostrovů

Tajemně zmizelá loď Arctic Sea s ruskou posádkou prý byla zpozorována u Kapverd, ostrovního státu ležícího asi 620 kilometrů západně od pobřeží Afriky. Napsal...

Výběr článků

Načítám