Hlavní obsah

Unesená loď Arctic Sea prý pašovala zbraně

– Moskva

V případu nedávno unesené a poté osvobozené finské lodi Arctic Sea, která údajně převážela náklad dříví, se podle ruských médií množí podezření, že zřejmě pašovala zbraně. Ruské ministerstvo zahraničí to ale zpochybnilo prohlášením, že prohlídka na moři už žádné zbraně neobjevila.

Foto: Reuters

Arctic Sea

Článek

"První prohlídka lodi žádný podezřelý náklad neobjevila," cituje agentura Reuters z prohlášení.

Několikatýdenní pouť plující lodě pod maltskou vlajkou s ruskou posádkou skončila právě před týdnem, když ji za mezinárodní podpory dostihlo a obsadilo ruské námořnictvo v Atlantiku za Kapverdskými ostrovy. Únosci a část posádky už byli letecky dopraveni do Moskvy a ruští kriminalisté je vyšetřují.

Ruská média zatím rozvířila podezření, že Arctic Sea mohla pašovat zbraně. "Loď zřejmě nevezla jen dřevo," řekl deníku Rossijskaja Gazeta šéf vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin. "Nevylučujeme žádnou variantu," dodal. "Nejdůležitější je, že máme únosce. Za to patří dík vojenskému námořnictvu," zdůraznil.

O možných zbraních "neznámého původu a s nejasným cílovým určením" na palubě lodi píše s odvoláním na ruské rozvědky i deník Moskovskij Komsomolec. Podle ruského ministerstva zahraničí kapitán při zadržení lodi tvrdil, že Arctic Sea je severokorejská, Pchjongjang to však popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám