Hlavní obsah

Bílí Evropané se objevili teprve před 5500 lety

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První lidé, kteří osídlili Británii a Skandinávii, měli po dlouhé tisíce let tmavší barvu pokožky, která byla dědictvím jejich společné africké kolébky. Nicméně přelomovým okamžikem se před 5500 lety stalo vítězství zemědělského způsobu života, uvádí nová studie, jejíž závěry zveřejnily britské Timesy.

Foto: Profimedia.cz

Kromaňonská osada ve francouzském Dinosauřím parku má nejspíš jednu zásadní chybu. Příslušníci lovecké tlupy mají příliš světlou pleť. A ta se v Evropě prosadila až o tisíce let později.

Článek

Vědci zjistili, že až v okamžiku, kdy se komunity lovců a sběračů usadily, začala jejich kůže blednout. Souviselo to ani ne tak s nedostatkem slunečního svitu, ale spíše s radikální proměnou skladby potravy. Postupně se začal projevovat snížený přísun vitamínu D.

Lidské tělo si tento vitamín vytváří v kůži, ale tmavá pokožka je při tom méně efektivní, než světlá. Takže se postupně spojilo podle jednoho z autorů studie, profesora Johana Moana z Univerzity v Oslu, několik faktorů - menší množství slunečního svitu a méně ryb v potravě ve prospěch obilnin.

Nedostatek vitaminu D se podle všeho u jedinců projevoval zvýšeným rizikem srdečních nemocí a sklonem k cukrovce, artritidě a snížené imunitě.

Bílí Evropané navíc nevznikli najednou v jediném období, protože Evropa byla ve skutečnosti osídlena několikrát v souvislosti s cyklickými dobami ledovými, kdy se hranice zalednění posouvala hranice možného osídlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám