Hlavní obsah

Radši k nám nejezděte, vzkázali Slováci maďarskému prezidentovi

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák nedoporučil maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi soukromou návštěvu země, kterou Sólyom plánuje na pátek. Lajčák to řekl maďarskému velvyslanci Antalu Heizerovi, kterého si předvolal ve čtvrtek večer. Podle něj návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům. Rovněž slovenský prezident vyzval Sólyoma, aby do Komárna nejezdil.

Foto: Jan Koller , ČTK

Slovensko nedoporučilo maďarskému prezidentovi László Sólyomovi (na snímku) , aby v pátek přijel na soukromou návštěvu.

Článek

"Máme důvody domnívat se, že tato návštěva ublíží slovensko-maďarským vztahům. Pokud prezident László Sólyom nechce, aby k tomu došlo, návštěvu neuskuteční," prohlásil šéf slovenské diplomacie. Obdobně se Lajčák vyjádřil i v telefonátu se svým maďarským kolegou Péterem Balázsem, informovalo tiskové oddělení ministerstva zahraničních věcí SR.

Na podvečer plánovaná návštěva maďarského prezidenta v Komárně, během které má odhalit sochu uherského krále Štěpána I., přiostřila už i tak dost napjaté vztahy mezi Bratislavou a Budapeští.

Rovněž slovenský prezident Ivan Gašparovič vyzval Sólyoma, aby v pátek na Slovensko nejezdil. Podle prezidenta je tato soukromá návštěva v den výročí okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy nevhodná. Gašparovič to uvedl po pátečním setkání s maďarským velvyslancem Antalem Heizerem.

Budapešť ostrá odmítavá reakce Bratislavy překvapila. Maďarsko tvrdí, že během plánování návštěvy neměla Bratislava k cestě Sólyoma žádné výhrady. "Maďarského prezidenta pozvala na Slovensko občanská organizace," uvedla maďarská diplomacie.  

Nevítaný host

Nejvyšší ústavní politici už dříve v tomto týdnu označili cestu Sólyoma na Slovensko v den výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy za nevhodnou. Slovenský premiér, předseda parlamentu i prezident ve společném prohlášení už ve středu zdůraznili, že Sólyom není vítaným hostem v den 41. výročí okupace bývalého Československa, na které se podílela i maďarská armáda.

Ke kritice návštěvy se přidaly i menší koaliční strany LS-HZDS a SNS. Plánu maďarské hlavy státu se zastali politici zastupující zájmy půlmiliónové maďarské menšiny na Slovensku.

Maďarský prezident soukromě Slovensko navštívil také koncem roku 2007 a už tehdy to vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Bratislavou a Budapeští.

Tradičně komplikované vztahy mezi oběma státy se zhoršily po vytvoření slovenské vlády v roce 2006, jejíž součástí je nacionalistická Slovenská národní strana (SNS). Její předseda Ján Slota se v minulosti netajil hanlivými výroky vůči Maďarsku.

Nevoli mezi slovenskými politiky pro změnu vyvolalo například polovojenské extremistické organizace Maďarská garda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám