Hlavní obsah

Itálie zabavila dvě luxusní jachty zřejmě určené pro Kim Čong-ila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie před více než dvěma měsíci zabavila dvě luxusní jachty postavené v Itálii, které byly pravděpodobně určeny pro severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Oznámilo to ve čtvrtek italské ministerstvo hospodářství.

Článek

"Jachty byly určeny pro Severní Koreu a byly zajištěny, protože šlo o porušení mezinárodních předpisů vycházejících z rezolucí OSN a zakazujících vývoz luxusního zboží do této země," sdělil agentuře AFP zástupce ministerstva, který si nepřál být jmenován.

Jachty byly vyrobeny v loděnicích ve Viareggiu v severoitalském Toskánsku firmou Azimut-Benetti. Podle ministerstva byly zajištěny 28. května. Frima uvedla, že byla obětí podvodu. Objednávku na obě jachty totiž obdržela od jistého rakouského zákazníka. Ten pak postoupil objednávku čínské společnosti tvrdící, že konečnou destinací jachet je Čína.

Italská finanční policie však zjistila, že se za touto operací skrýval pokus obejít mezinárodní embargo vůči Severní Koreji. Podle italského ekonomického deníku Il Sole 24 Ore finanční policie přišla na to, že čínská společnost byla spojena s Kim Čong-ilem, a rakouští policisté mají jistotu, že severokorejský vůdce jachty zaplatil.

Místní list Corriere Fiorentino, který první o případu napsal, uvedl, že podle italských a rakouských vyšetřovatelů byly tyto jachty určeny k průmyslové špionáži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám