Hlavní obsah

Osnování atentátu na královnu dostalo nizozemského ekologa do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Nizozemská policie zatkla mladého aktivistu z řad ochránců zvířat, kterého podezřívá, že připravoval vraždu nizozemské královny Beatrix. Sdělil to dnes obhájce zadrženého. Královna byla již v dubnu terčem útoku, který si vyžádal sedm mrtvých, přičemž ji ani nezranil.

Článek

Podle policie čtyřiadvacetiletý Peter Janssen také vlastnil střelnou zbraň. "Je podezřelý, že plánoval atentát proti královně. Byl zatčen v pondělí státní bezpečností, která ho z toho podezřívá, což on popírá," řekl obhájce Gerard Spong.

Mladý muž se stal středem zájmu policie již v dubnu, kdy byl zatčen za to, že se podílel na vypuštění 2500 norků do volné přírody z farmy v nizozemském Stavenisse, kde byly chovány pro výrobu drahých kožichů.

Zatím není jasné, zda je zatčený ekolog nějak spojen s dubnovým pokusem o atentát na královnu. Při tradičních oslavách státního svátku Dne královny minul atentátník se svým vozem otevřený autokar s královskou rodinou, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno a dvě z nich zemřely v nemocnici. Na následky zranění zemřel v nemocnici i osmatřicetiletý útočník. Motivy jeho činu jsou dosud nejasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám