Hlavní obsah

Devět policistů postříleli u hranic Čečenska, prezident slíbil krvavou lázeň

Novinky, ČTK, aš, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Devět čečenských policistů zahynulo v sobotu v sousedním Ingušsku, kam byli posláni se zvláštním úkolem. Kolona policejních vozidel byla ostřelována z granátometů i ručních zbraní. V přestřelce bylo dalších deset policistů zraněno, uvedla ruská tisková agentura Interfax. Čečenský prezident slíbit krvavou odvetu.

Článek

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov policistům nařídil překročit hranice s Ingušskem s cílem zasáhnout rebely, kteří v červnu spáchali sebevražedný atentát na ingušského prezidenta Junuse-Beka Jevkurova. Ten stále leží v nemocnici. [celá zpráva]

Nebudeme brát žádné zajatce. Dokud budou existovat, poteče krev.
Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Stíhat atentátníky nařídil čečenskému prezidentovi přímo ruský prezident Dmitrij Medvěděv.

Policejní kolona se ale stala terčem nebývale tvrdého úderu ze strany radikálů, kteří zapálili všechna vozidla. Z pětatřiceti policistů jich devět zahynulo a deset bylo zraněno. Čečenský ministr vnitra Ruslan Alchanov ale tvrdí: “Podnikneme všechna opatření, abychom dostihli a zničili tyto bandity."

Ještě dál šel Kadyrov. Agentuře Reuters řekl: "Nebudeme brát žádné zajatce. Zničíme je. Dokud budou existovat, poteče krev."

V sunženském okrese, který v Ingušsku sousedí s Čečenskem a ve kterém se útok odehrál, byla vyhlášena pohotovost ozbrojených sil. Oblast byla uzavřena. "Začala tam rozsáhlá operace zaměřená na likvidaci povstalců," citovala agentura ITAR-TASS ruského ministra vnitra Rašida Nurgalijeva.

Situace v oblasti se vyhrocuje

Rusko sice letos oznámilo, že protiteroristická operace v zemi skončila. Od té doby ale útoky islámských radikálů v Čečensku u sousedním Ingušsku a Dagestánu zesílily.

Čečensko i Ingušsko mají v rámci Ruské federace status autonomních republik. Nacházejí se v etnicky rozmanité a dlouhodobě neklidné oblasti Kavkazu na jihu evropské části Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám