Hlavní obsah

Kosovo spojuje s Albánií nová dálnice

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tirana

Albánie má s etnickými Albánci v Kosovu nové strategické spojení, 61 kilometrů dlouhou dálnici. Moderní komunikace přes hory na severu země otevřená ve čtvrtek zkrátila cestu z Tirany do Prištiny o nejméně dvě hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Na trase jsou i dva tunely dlouhé 5,6 kilometru.

Článek

Pro Kosovo, které loni vyhlásilo nezávislost na Srbsku, je čtyřproudová cesta důležitou obchodní spojnicí s partnerskou zemí, napsal deník The Financial Times.

Dálnice zkracující dosavadní osmihodinovou cestu mezi hlavními městy obou zemí přišla na více než 600 miliónů eur (přes 15,5 miliardy korun), uvedlo albánské ministerstvo dopravy. Další části 170 kilometrů dlouhé trasy mezi Tiranou a kosovskou hranicí však teprve na úpravy čekají. Odhaduje se, že spojení bude stát přes 1,1 miliardy eur (téměř 29 miliard korun).

Podle úřadů byla stavba nejkrušnějším úsekem budovaného spojení mezi jadranským přístavem Durrës s balkánským vnitrozemím a evropskou dálniční sítí. Ekonomický analytik Shpend Ahmeti oslovený Financial Times uvedl, že Durrës tak má šanci stát se v objemu přepravy lodního nákladu vážnou konkurencí Soluně.

Reklama

Výběr článků

Načítám