Hlavní obsah

Slovensku hrozí, že bude mít opět nejnižší účast v eurovolbách

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Volby do evropského parlamentu začaly v sobotu také na Slovensku. V europarlamnetu bude Slovensko zastupovat 13 poslanců. Voleb se může zúčastnit 4,3 miliónu oprávněných voličů. Volební místnosti budou otevřeny do 22.00. Podleposledních průzkumů se eurovoleb chce zúčastnit jen 15 až 21 procent voličů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účast na eurovolbách byla na Slovensku nízká

Článek

Nejvyšší představitelé Slovenska se ještě v pátek pokusili ve společném televizním vystoupení mobilizovat voliče, aby se eurovoleb zúčastnili. Slovensku totiž reálně hrozí, že podobně jako v eurovolbách v roce 2004, bude účast ve volbách nejnižší ze všech členských zemí Evropské unie.

Prezident Ivan Gašparovič, předseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico apelovali k účasti ve volbách do Evropského parlamentu. "Členství Slovenska v Evropské unii je mimořádně úspěšný příběh. Solidarita v unii se ukázala v období plynové krize, kdy nám pomohlo Německo a Česká republika, aby škody nebyly ještě větší," zdůraznil Fico. Premiér vidí důvod nízkého zájmu o eurovolby v tom, že Slovensko je proevropsky orientovaná země, která neměla žádné problémy s Bruselem. 

Slovensko pošle do Evropského parlamentu 13 poslanců

Podle analytiků mají ve volbách největší šance kandidáti vládní strany Smer - sociální demokracie premiéra Fica. Do europarlamentu by mohla dostat své kandidáty ještě opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie expremiéra Mikuláše Dzurindy, opoziční Strana maďarské koalice a vládní Slovenská národní strana.

Před eurovolbami se na Slovensku opět hrálo tzv. maďarskou kartou. Vládní strany ostře kritizovaly prohlášení šéfa maďarské opozice Viktora Orbána, že volby rozhodnou o tom, kolik poslanců bude zastupovat zájmy všech Maďarů žijících v Karpatské kotlině. Podle Bratislavy tato slova ohrožují územní celistvost Slovenska.

Volby do Evropského parlamentu se na Slovensku konají v sobotu 6. června. Výsledky budou oznámeny až v neděli po 22. hodině, kdy se uzavřou volební místnosti ve všech členských zemích Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám