Hlavní obsah

Prezidentem Německa znovu zvolen Horst Köhler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Dosavadní německý prezident Horst Köhler byl v sobotu podruhé zvolen hlavou státu. Kandidát konzervativců tak porazil svou vyzývatelku Gesine Schwanovou, kterou nominovala sociální demokracie.

Článek

Šestašedesátiletý Köhler získal od 1223 poslanců Bundestagu a zástupců spolkových zemí 613 hlasů a nedal tak Schwanové šanci, protože získal hned v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů. Druhé už nebylo třeba.

Schwanová dostala 503 hlasy. Dalších 91 hlasů získal kandidát Levice Peter Sodant. Pouhé čtyři hlasy dostal kandidát ultrapravice Frank Rennicke.

O volbě prezidenta rozhoduje Spolkové shromáždění. Jeho členy jsou poslanci Spolkového sněmu a delegáti německých zemí. Schází se jen jednou za pět let právě při volbě prezidenta. Funkční období německého prezidenta je pětileté.

Köhler byl favoritem volby a spekulovalo se, že zvítězí už v prvním kole. K tomu stačilo získat právě zmíněných 613 hlasů. Podpořila ho nejen koalice CDU/CSU, která má ve Spolkovém shromáždění 497 křesel, ale také FDP se 107 hlasy a Svobodní s deseti.

Německý prezident Horst Köhler

Horst Köhler se narodil 22. února 1943 v obci Skierbieszów v dnešním Polsku. Ekonomii vystudoval Köhler na univerzitě v Tübingenu. V roce 1981 Köhler vstoupil do Křesťanskodemokratická unie Německa (CDU), Začal pracovat v úřadu předsedy vlády spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.

V letech 1982 až 1993 pracoval Köhler na spolkovém ministerstvu financí. Podílel na přípravě měnové unie obou německých států.

Od července 1998 do března 2000 stál v čele Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Hlavním ředitelem Mezinárodního měnového fondu byl Köhler od března 2000 do jara 2004, kdy na funkci rezignoval. V témže roce byl zvolen německým prezidnetem.

Naopak sociálnědemokratická SPD, která obsadila 418 křesel Spolkového shromáždění, dala hlasy Schwanové, kterou podpořilo i 95 Zelených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám