Hlavní obsah

Prasečí chřipku už dostalo přes 7000 lidí, na vakcíně se však nepracuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Počet lidí, u nichž bylo potvrzeno nakažení prasečí chřipkou, překročil 7000. Experti ze Světové zdravotnické organizace (WHO) však k závěru, že by měla být vyráběna vakcína proti novému viru, nedošli. Přesto WHO udržuje pandemickou pohotovost na stupni pět ze šesti.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Zdravotníci čekají na letišti v Káhiře, až budou moci změřit teplotu cestujícím.

Článek

Nejvíc nemocných bylo potvrzeno ve Spojených státech - podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí jich je už 4298 a nemoc se už rozšířila do 47 států unie. Jen tři osoby však tam na tuto chřipku, oficiálně zvanou A(H1N1), zemřely.

V Mexiku, kde nemoc propukla, bylo podle čtvrtečního sdělení ministra zdravotnictví Josého Ángela Córdovy zjištěno 2656 nemocných, z nichž 64 zemřelo. Ministr řekl, že křivka epidemie v zemi dál klesá.

Mimo tyto dvě země si nová chřipka vyžádala jen dvě oběti na životech - v Kanadě a Kostarice.

V Evropě už Španělsko dosáhlo stovky potvrzených případů onemocnění, v Británii ve čtvrtek počet ověřených případů stoupl na 78. Po středečním prvním pak druhý případ oznámila Belgie.

Vakcína není v dohledu

V Ženevě ve čtvrtek zástupci WHO, zdravotničtí experti a výrobci vakcín nedospěli k žádnému závěru ohledně produkce vakcíny proti viru H1N1. "Budou další schůzky," řekl náměstek generální ředitelky WHO Keiji Fukuda.

Jak píše agentura AP, výrobci mohou současně produkovat jen jednu vakcínu - buď proti běžné sezónní chřipce, nebo proti pandemii. Výroba přitom trvá měsíce a v polovině procesu není možné přejít na druhou možnost, pokud se ukáže, že odhady expertů byly chybné. V této chvíli si zdravotničtí činitelé nejsou jisti, jak je nová chřipka smrtelná a zda bude zapotřebí spíš jedné, nebo druhé vakcíny.

Běžná sezónní chřipka připraví každoročně o život asi půl miliónu lidí.

Ve Francii ve čtvrtek sdružení turistických operátorů svým členům doporučilo, aby postupně obnovili cesty do Mexika, které byly kvůli chřipce pozastaveny minulý měsíc. Přímé lety mezi Paříží a mexickým letoviskem Cancúnem mají znovu začít 7. června.

Už v pondělí Mezinárodní organizace pro civilní letectví vyzvala k odvolání restrikcí v letecké dopravě, k nimž v minulých týdnech v souvislosti s epidemií některé země přistoupily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám